Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, olen tietääkseni tällä hetkellä ainoa kivenlahtelainen kaupunginvaltuutettu ja siksi haluan tätä valtuustokysymyksen vastausta myös kommentoida.
Toivon, että Espoonlahden aluekirjastohanke etenee viimeinkin. Hankkeesta on puhuttu todella kauan ja myös Espoonlahti tarvitsee aluekirjaston. [Puhuin alkuosan spontaanisti ja tiivistetysti sisältö oli suunnilleen yllä oleva.]
Toivoin kuitenkin, että aluekirjastojen ja lähikirjastojen välille ei luoda vastakkainasettelua, vaan ymmärretään, että molempia tarvitaan. Isoja, laajan palvelun aluekirjastoja sekä pienempiä lähikirjastoja, jotka ovat erityisen tärkeitä niille väestöryhmille, joiden ei ole helppo liikkua palveluiden perässä eli erityisesti lapsille ja vanhuksille. Espoonlahden kohdalla on huomioitava, että Kivenlahdesta ja Soukasta on itse asiassa monilta alueilta aika pitkä matka Lippulaivaan.
Mielestäni kirjasto on kuitenkin palvelu, jota lasten pitää voida omatoimisesti käyttää. Lähtökohta ei voi olla, että kirjastossa käyminen vaatii bussilipun ja että se ei voi tapahtua itsenäisesti koulun jälkeen, vaan ainoastaan vanhemman kanssa. Lasten lukemisen on tilastollisesti havaittu Suomessa vähentyneen ja jos kaupunki haluaa panostaa opetukseen ja koulutukseen, niin sen pitää nimenomaan panostaa myös kirjastopalveluihin. Kirjasto on todella väärä säästökohde.
Kivenlahtelaisena olen myös huomannut, että kirjasto on lapsille tärkeä ajanviettopaikka koulun jälkeen ja olen todella iloinen, että Kivenlahden kirjasto on nyt palaamassa entisiin tiloihin, joiden sisäilmaongelmat ovat toivottavasti historiaa. Olen aikoinaan työskennellyt yhdessä alueen kouluista ja nähnyt myös tässä yhteydessä, miten olennaista on, että koulu ja kirjasto sijaitsevat lähekkäin. Nykyään kivenlahtelaisena kannan myös huolta paikallisen ostarin palveluista. Lapsemme ja nuoremme viettävät siellä joka tapauksessa aikaa, joten siellä tulisi olla myös kirjaston kaltainen palvelu ja ylipäätänsä monipuolisesti palveluja, jotka ylläpitävät asukkaid hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta. Toivon, että lähikirjastojen merkitys ymmärretään myös jatkossa.