Haluan nostaa tästä hyvin laaditusta arviointikertomuksesta yhden tarkastuslautakunnan huomion ja se on tarve lukiopaikkojen lisäämiselle. Tämä asia on noussut esille moneen otteeseen viime vuosina ja esimerkiksi itse pyysin 2021 syksyllä talousarvioneuvotteluihin tietoa, että mitä maksaisi, jos lukiopaikkoja tarjottaisiin Espoossa 70%:lle ikäluokasta. Tuona vuonna summa olisi ollut 660 000 euroa.
Summa on sellainen, että se tai mieluummin vielä jonkin verran suurempi summa tulisi onnistua lisäämään lukiokoulutuksen talousarvioon. Teknisesti tämä menee siis niin, että jos lisäystä ei tehdä ja paikkoja halutaan lisää, niin summa pitää leikata kurssitarjonnasta. Toistaiseksi lukiokoulutukseen on vain ollut säästöpainetta ja paikkojakin on saatu hyvin maltillisesti lisää. Tarvetta olisi enemmän.
Nyt viimeksi paikkoja on ollut 66,3%lle ikäluokasta, mutta lukioon on hakenut 76% ikäluokasta ja vain kahteen suomenkieliseen lukioon koko kunnassa pääsi alle kahdeksan keskiarvolla. Tämä asia pitäisi kerta kaikkiaan kyetä korjaamaan.
Meidän kuntamme profiili on sellainen, että täällä halutaan nimenomaan lukiokoulutukseen ja tähän ominaispiirteeseen meidän pitäisi kyetä vastaamaan. Toivottavasti nyt kun uutta strategiaa ryhdytään tekemään, niin jo tässä yhteydessä lähdettäisiin siitä, että lukiopaikkoja lisätään tarvetta vastaavasti.
(Edellä mainitun ohella toin esille sitä, että myös ammatilliseen koulutukseen tulee panostaa ja on huolestuttavaa, miten voimakkaita leikkauksia siihen on viime vuosina kohdistunut valtion taholta – mutta että ammatillisen koulutuksen tulisi olla vaihtoehto juuri sinne haluaville. Jos oppilaalla on edellytykset selvitä lukio-opinnoista ja hän nimenomaan haluaa lukioon, niin lukiopaikan tulisi järjestyä.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti