keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Peruskorjaukset ja kosteusvaurioremontit ensin

Tämän päivän (10.10) Helsingin Sanomien kirjoitus kosteusvaurioiden aiheuttamista terveyshaitoista on lääketieteellisesti jännittävä ja inhimillisesti raivostuttava. 
Kirjoituksessa kerrottiin Helsingin yliopiston tutkijoiden havainneen, että kosteusvauriokohteissa yleinen sieni tuottaa myrkkyjä, jotka häiritsevät sydän-, hengityselin- ja hermosolujen toimintaa. Haastateltu mikrobiologian professori uskoo, että myrkyillä saattaa olla jopa yhteyttä lasten diabeteksen yleisyyteen Suomessa. Professorin mukaan löydös selittää hermosto-oireiden yleisyyttä ongelmarakennuksissa. "Vaikka ihmiskeho pystyy tuottamaan uusia soluja vaurioituneiden tilalle, hermosolut uusiutuvat huonosti tai eivät lainkaan."

Suomessa on lukemattomia julkisia rakennuksia, joiden käyttäjät ovat vuosia odotelleet niiden peruskorjausta. "Homekoulu" on tunnettu käsite. Kun haitat ovat näin merkittävät, niin peruskorjaukset ja kosteusvaurioremontit pitäisi toteuttaa paljon nykyistä nopeammin. Olen sitä mieltä, että uusien julkisen rakennusten (kulttuuritalot, liikuntapaikat jne) sijasta kunnan on ensisijaisesti investoitava niiden rakennusten korjaamiseen, joissa on sisäilmaongelmia. Kosteusvaurio-oireiluun pitäisi mielestäni ylipäätänsä suhtautua yhteiskunnassa vakavammin.


Hesarin juttu (linkki digilehteen, vaatii tunnukset)

Talotekniikka-lehti samasta tutkimuksesta

1 kommentti:

  1. Tuo on aihe, joka on todellakin otettava vakavammin. Homeelle kun altistuu, voi siinä olla oireilua vuosienkin ajan, jos tilanne on ollut oikein paha. Meidän tuttu kertoi myös, että heillä on ilmeisesti nyt kosteutta rakennuksessaan. Nyt alkavatkin sitä selvittämään. Kummalliselta sielä yleensä kyllä haiseekin, kun siellä on käynyt. https://www.inframikko.fi/palvelut

    VastaaPoista